Hva er Qi Gong?

Qi Gong er et gammelt treningssystem fra Kina, som blir mer og mer aktuelt her i vesten. Qi Gong betyr energitrening. Dette treningssystemet er i flere tusen år blitt brukt til å forebygge og helbrede sykdom, til kamp og til selvutvikling. Den formen for Qi Gong som Kirsti Kvivik underviser i, heter Zhan Zhuang (uttales "djam djong").

Når man trener Zhan Zhuang Qi Gong, fyller man daglig på med livskraft (qi). Basisen i treningen er stående posisjoner, bevegelser, samt strekk- og løsneøvelser. Det er mange helsefordeler med regelmessig Qi Gong trening: økt muskelstyrke, bedre blodsirkulasjon, bedre hjerneaktivitet, større mental og fysisk avspenning, økt ro, glede og velvære. Zhan Zhuang Qi Gong blir også referert til som stående meditasjon. Fenomenet Qi Gong går inn til selve kjernen av kinesisk kultur og historie. Praktiseringen av Qi Gong er sammenvevd med den tradisjonelle kinesiske medisinen, som er verdens eldste medisinske system. Zhan Zhuang Qi Gong er en del av treningssystemet Ichuan.

Verktøyet man bruker i Ichuan (oversatt til Mindfullness Practice) er Zhan Zhuang Qi Gong. Zhan Zhuang betyr ”kunsten å stå som et tre” og er et unikt treningssystem der kropp og sinn trenes på samme tid. Navnet refererer til stillingene vi står i, og hvordan de virker på kroppen. Zhan Zhuang Qi Gong utvikler vår indre energi/livskraft på en effektiv måte samtidig som muskel og nervesystemet styrkes og stabiliseres. Denne formen for trening er annerledes enn andre treningsformer, da den kombinerer trening og hvile: ”Mens du trener hviler du, og mens du hviler trener du”. Treningen består både av avspenning og spenning av kroppens muskelsystem som renser, stimulerer og aktiverer hele kroppen. Ved å trene Zhan Zhuang Qi Gong blir man i stand til å utnytte hele ens fysiske og psykiske potensiale.

Systemets grunnlegger, Wang Xiang Zhai, var ubeseiret som kampkunstner, og på sine eldre dager var han en foregangsmann når det gjaldt utforskningen av Zhan Zhuangs helsemessige effekter. Allerede på 1950-tallet ble Zhan Zhuang Qi Gong tatt i bruk ved mange kinesiske sykehus på grunn de gunstige virkningene treningen viste seg å ha på en hel rekke lidelser. Stormester Wang Xiang Zhai skrev:


”Drevet fram av naturlig styrke er du sterk som en drage. Mens du stille og naturlig puster inn og ut fornemmer du alle bevegelsers mekanisme. Overgi deg til universets kraft og la dine instinktive evner utfolde seg. I bevegelse er du som den rasende tiger - i ubevegelighet er du som en drage i dvale.”

"Å stå som et tre"-øvelsene søker å utvikle styrke fra ikke-styrke (ikke-anstrengelse), bevegelse fra ikke-bevegelse, og hurtig bevegelse fra sen bevegelse. Jo mer avspent kroppen er og jo hurtigere blodet sirkulerer, desto hurtigere vil styrke utvikles. Hvis man anvender brutal styrke vil man spenne seg, og kroppen vil på denne måten miste sin spontane fleksibilitet, ofte i en slik grad at blodsirkulasjonen blokkeres. Denne (avspente) formen for styrke er overveiende formløs og av sinnet (mental). Hvis man bruker "formens" styrke, har man mistet bevegelsens reelle natur. Når kroppen er så avspent som mulig, er sinnet fullstendig samlet. Så selv om formen kan se simpel og treg ut, er sinnet smidig".

Sitater fra stormester Wang Xiang Zhai.