Betegnelser

Qi Gong

Qi Gong er et gammelt treningssystem fra Kina som blir mer og mer aktuelt i Norge og vesten forøvrig. Qi Gong betyr energitrening. Tidligere ble navnet skrevet slik Chi Kung, men vi finner det også skrevet som Qigong i ett ord. På dette nettstedet bruker vi betegnelsen Qi Gong.

Dette treningssystemet har kineserne i flere tusen år brukt til å forebygge og helbrede sykdom, til kamp og selvutvikling. Ved Ichuan Standing Meditation School Kristiansand, til daglig Qi Gong Senteret, arrangeres det kurs og undervisning i Ichuan Zhan Zhuang Qi Gong. Våre kropper er fulle av energi (qi), ved øvelser kan denne styrkes og kultiveres.


Zhan Zhuang Qi Gong

Zhan Zhuang Qi Gong er et treningssysem hvor vi lærer å avspenne muskel- og nervesystemet samtidig, for at den naturlige energi (qi) kan sirkulere i vår kropp og sinn. Å avspenne er ikke å bli slapp, men å gi slipp på unødvendig spenning. Zhan Zhuang, som uttales djam djong, betyr «å stå som et tre», henspeiler på de stående posisjonene i dette systemet. Zhan Zhuang øvelsene overrasker de fleste, for selv om det er en energikrevende treningsform innebærer det ingen bevegelse. Nesten alle andre treningsformer forbruker energi, mens denne treningsformen er energiskapende. De fleste andre treningsformer, som løp, svømming, vekttrening, lagidrett, aeorbics osv, handler om å utvikle fysisk styrke ved å utvikle de store muskelgruppene. Det fører til at lunger, hjerte og kretsløp belastes hardt. Det er grenser for hvor langt man kan komme med slik trening. Lenge før dine muskler har nådd grensen for sin kapasitet, er påkjenningene på hjerte og lunger så store at du må gi deg. Zhan Zhuang-øvelsene setter deg i stand til å anstrenge ditt muskelsystem til det ytterste uten å overbelaste lungene. Din pust vil faktisk bli langsommere og dypere, og ditt hjerte får nok tilførsel av oksygen. Selv om du trener hardere enn før, blir du ikke stående å gispe etter luft. Dette er det ikke mange andre treningsmetoder enn Zhan Zhuang som kan tilby.


Qi Gong-trening

Qi Gong-trening består ikke bare av Zhan Zhuan-øvelser. Treningen starter alltid med oppvarmingsøvelser for å løsne ledd og muskler i kroppen. Vi bruker også en rekke andre øvelser, bl. a. Ba Duan Jin-øvelser som er 8 ulike øvelser som virker på organene, leddene og de ulike musklene i kroppen ved at vi strekker med full oppmerksomhet og deretter avspenner. Qi Gong-treningen foregår i et rolig tempo, og tilpasses den enkeltes funksjonsnivå. Ved skader eller nedsatt funksjon kan man trene sittende eller liggende. 

Qi Gong er et system som krever noe av deg, og gir mangedobbelt tilbake.